Måleri

Akvarell

En akvarellmålning görs från ljust till mörkt. Det gäller att planera väl hur du ska ta dig an bilden du vill göra. Färgen torkar också ljusare, men du kan lägga flera lager. Jag upplever att många inte vågar ta i färgmässigt och kontrastmässigt när det gäller akvarell. För att något ska se skirt ut behövs även det mörka anser jag. Balans både i komposition, färg och kontrast.

Akvarell behöver mycket vatten och det gör att papperet lyser igenom och ger den karakteristiska looken. Man kan även lavera, dvs stryka på ett lager med tunn färg över hela eller delar när du är klar. Man får bara se upp så man inte väcker färgen under…

Man målar målar inte vitt i akvarell. Vita partier får man genom att man lämnar det vita papperet omålat. Men det finns inga regler anser jag så naturligtvis kan man använda gouache eller tempera för att ljusa upp, men då kallas det mixed media.

PENSELN görs av mårdhår, sobelhår eller syntet. De tar upp olika mycket vatten så tekniken är olika.

PAPPRET görs företrädesvis av bomull och jag använder inte under 300 gram. Personligen använder jag Arches Not, som är deras mellanvariant i gräng. Tycker att smooth torkar för snabbt och rough är för grängigt.

FÄRGEN Där använder jag mest Schminckes Horadam. Men Daniel Smith, Holbein och Dr Ph Martins ligger också på arbetsbordet.

Gouache

Gouache är också en vattenfärg. Den innehåller krita så den är täckande, lite krämig i konsistensen och torkar matt. Här kan du måla från mörkt till ljust så du behöver inte planera lika noga som akvarell.

Gouachefärger har större intensitet än akvarellfärger då de har mer pigment i färgen. Den torkar mörkare så man får blanda till tillräckligt med färg när man ska måla, eftersom det är näst intill omöjligt att blanda till samma nyans när den väl torkat.

PAPPER Jag använder mest akvarellpapper, men ibland pannå eller duk.

FÄRG Jag använder Holbein och Shin Han Pass (som egentligen är ett mellanting mellan akvarell och gouache).
Jag använder även Turner acryl gouache japanesque som har vackra dovare färger. Den är ett mellanting mellan gouache och akryl.

Akryl

En färg som torkar snabbt och väl fast på papperet eller duken så sitter den där. Det finns medel du kan blanda i din färg så att du kan arbeta med den längre.

Akryl kan du tunna ut med vatten eller använda den tjockt (sk impasto). Använd pensel, målarkniv eller händerna.

Det vanligaste är att man köper tuber men det finns även som sprayburk och markers vilket kan vara effektfullt. Spray luktar också väldigt gott…

FÄRG Jag använder bl a ett märke som heter Open som är långsamtorkande.