Målat

Jag använder både akvarell som är transparent och gouache som är matt och täckande. Gouache finns även som akrylgouache som blir vattenfast.

Onödigt vetande: De äldsta kända akvarellmålningarna är egyptiska väggmålningar från de senaste århundradena före Kristus.[4] Från egyptierna spred sig tekniken till etruskerna (som bodde i Etrurien som blev Tuscia, som nu heter Toscana). Prego!

Ritat för hand

Människor har gjort grottmålningar sedan förhistorisk tid. De äldsta tros vara 30 000 år gamla. Så jag är i gott sällskap.

Jag använder mest min reservoarpenna, en stiftpenna eller en penselpenna från Copic. Alla tre vattenfasta så jag skulle kunna använda vattenfärg över om andan faller på.

Och vem klarar sig utan en bra blyertspenna?

Digitalt

Jag jobbar med en Ipad pro och en apple pen. Just nu använder jag programmet Procreate men utvecklingen är snabb. Nu finns även Adobes program på ipaden.

Tidigare tecknade jag i Illustrator och Photoshop via en wacomplatta med penna. Men nu har ipaden tagit över för min del.

Pennor

En av mina största laster. Ser jag en penna vill jag ha den. Ständigt på jakt efter den perfekta, med rätt vikt, rätt flow och rätt känsla.

Penna betyder fjäder på latin och pennor av fågelfjädrar som doppades i bläck var vanliga i Europa under mer än tusen år. Det var romarna som kom på idén. Läs mer på Tekniska museet.

Inga fjäderpennor här, inte heller bläckpennor som jag hyser något oförtjänt agg emot, men i stort sett alla andra.

Färger

I princip räcker det med de tre primärfärgerna (grundfärgerna: gult, rött och blått) för att få fram alla färger. Men ofta använder man en kall och en varm variant av de tre primärfärgerna alltså sex olika färger.

Jag har inget emot att färgtillverkarna har blandat så jag har fler än sex färger…

Du får vad du betalar för. Konstnärsfärger har en hög koncentration av pigment, därför ger de mer lyster. De är också ljusäkta så att de inte bleknar.

Papper

Ett bra papper är minst lika viktigt som en bra färg. Jag använder syrafritt papper gjort av 100% bomull och helst över 300 gram så det tål mycket vatten.

Ordet papper härstammar etymologiskt från papyros, det grekiska namnet på växten Cyperus papyrus. I det antika Egypten och runt Medelhavet användes fibrerna för att skapa papyrus som användes att skriva på. Papper uppfanns i Kina långt senare, runt år 105 e. Kr. Inte förrän på 1500-talet hade vi papper i Norden.